Iertarea, aripa sufletului! 

Iertarea este un Atribut Dumnezeiesc, o mare putere vindecătoare, un balsam pentru sufletul nostru şi modul de a ne hrăni întreaga ființă cu iubire. Iar iubirea înseamnă viață.

A ierta nu este tocmai uşor şi de cele mai multe ori, când facem referire la neiertare, vorbim despre anumite răni interioare, încă deschise de foarte mult timp. Tocmai din acest motiv, iertarea reprezintă și un subiect destul de delicat dar și un proces care necesită un efort interior constant.

Iertarea este un construct psihologic complex și poate fi înțeleasă ca un răspuns situațional și ca o abilitate care poate fi învățată, fiind influențată de trăsăturile noastre de personalitate şi în mare măsură de dezvoltarea noastră spirituală. Astfel, există oameni care sunt pur și simplu mai îngăduitori, oameni care fac eforturi pentru a ierta şi oameni care nu concep iertarea.

Viaţa este o călătorie a sufletului nostru în care experimentăm bucuria, pacea, fericirea şi iubirea dar şi respingerea, abandonul, umilirea, nedreptatea și trădarea.

Acestea din urmă, creează o mare tristeţe interioară, o dezamăgire profundă, o furie, care uneori poate lua forma unor gânduri tot mai negative faţă de noi înşine și față de cei despre care considerăm că ne-au greşit. Ceea ce nu întotdeauna conştientizăm, este că toate aceste emoţii şi sentimente negative, sunt extrem de dăunătoare, în mod deosebit propriei noastre persoane. Adesea le spun pacienţilor mei în cadrul procesului de iertare, că aşa cum nimeni nu poate distruge fierul, decât propria rugină, la fel se întâmplă şi cu noi înşine. Nimic nu ne poate distruge, decât propriile gânduri şi starea noastră interioară.

Pentru cei mai mulţi dintre noi durerea este inevitabilă. Doar că în faţa tuturor experienţelor dureroase, suferinţa este doar o opţiune.

Dacă am privi în sufletul nostru și poate am înțelege esența vieții, am descoperi că tot ce experimentăm are menirea de a ne corecta și a ne îndrepta. Din păcate, fiind tot mai atenţi la mintea și corpul nostru, omitem să ne conectăm și cu sufletul, care este centrul identității noastre.

Experimentând neiertarea probabil că îți pare greu de înțeles, cum poți ierta și cum poți uita modul în care s-a comportat cu tine sau te-a făcut să te simți, o anumită persoană din viața ta, care ar fi trebuit doar să te iubească și să fie alături de tine.

Iertarea reprezintă încheierea unui capitol dureros și totodată fundația unui început bun în viața noastră. Iertarea e un proces pe care este indicat să îl parcurgem cu blândețe și răbdare, față de noi înșine, pentru a ne putea elibera conștient de constrângerile emoționale negative provocate de cei care ne-au rănit și de memoria traumei înregistrate.

Un suflet rănit, prin neiertare, este posibil ca mai devreme sau mai târziu, să manifeste diverse suferințe la nivelul trupului sau a minții. Și în loc să caute cauza reală a acestor suferințe, va căuta vindecarea prin medicamente, alopate ori psihotrope (antidepresive, antipsihotice, anxiolitice). Din păcate, prin medicamente vindecăm doar efectele, nu și cauza.

Lipsa iertării este cauza multora dintre bolile pe care le trăim.

A ierta nu înseamnă a fi de acord cu faptele celuilalt sau a-i da ocazia să te rănească din nou. Nici a deveni cei mai buni prieteni. Însă sunt cazuri, unde iertarea poate ajuta la reconsolidarea relației și la o conexiune mai puternică. Pe măsură ce te eliberezi de furie și de resentimente, poți manifesta empatie, compasiune și uneori chiar afecțiune pentru persoana care te-a rănit.

Dacă acest proces al iertării îţi pare dificil dar îţi doreşti să te eliberezi de tot ce îţi pricinuieşte suferință și să-ți redobândești atât bucuria interioară cât și starea de bine, poţi apela la ajutorul unui psiholog online care să îţi fie partener în procesul tău de vindecare, recuperare și creștere şi care să te facă să te simți înțeles, susținut și îngrijit.

A ne iubi sufletul, înseamnă a nu permite răutăţii să ne pătrundă inima iar iertarea ne oferă o creștere personală, o dragoste de sine autentică, liniște sufletească și multe alte beneficii care ne ajută să ne întărim în iubire.

 I. BENEFICIILE IERTĂRII:

  • Vindecă rănile sufletești.
  • Aduce pacea interioară.
  • Crește stima de sine.
  • Reduce conflictele.
  • Dezvoltă nivelul de empatie.
  • Îmbunătățește relațiile cu cei din jur.
  • Te ajută să trăiești în prezent.
  • Îmbunătățește sănătatea fizică și mintală.
  • Reduce stresul.
  • Îmbunătățește modul de a dărui și de a primi iubire.

II. ETAPELE IERTĂRII:

1. Privește în interiorul tău şi identifică ce vrei să ierţi sau pe cine vrei să ierţi. Reflectă la modul în care te-ai simţit, dacă ai avut vreo reacţie şi cum ţi-a influenţat întreaga viaţa acea experienţă dureroasă din viaţa ta.

2. Identifică emoţiile pe care le simţi în prezent, gândindu-te la acea experienţă. Îţi recomand să iei în considerare emoţiile autentice şi nu cele pe care consideri că “trebuie” să le simţi.

3. Acceptă-le ca făcând parte din tine şi alege cu responsabilitate şi asumare, să le vindeci şi să le eliberezi. Fă-o din inimă, nu cu mintea.

4. Gândeşte-te la ce ai învățat din această experiență. Ia în considerare că nimic nu este întâmplător în viaţă şi oricât ne-ar fi de greu să acceptăm, totul se întâmplă cu un scop, pe care doar Dumnezeu îl ştie şi îl îngăduie. Reține că Dumnezeu este iubire și iertare. 

5. Setează ce beneficii vrei să obții în urma iertării. Pe lângă cele enumerate de mine, permite-ți să identifici și altele. Dacă ţi se pare dificil, pentru început gândeşte-te doar la cum ai vrea să te simți în momentul prezent.

6. Stabileşte limite clare cu privire la așteptările și interacțiunile cu ceilalţi. În acest mod, vei preveni situațiile sau experiențele care îți pot aduce suferință.

7. Angajează-te în procesul iertării. Îți recomand să începi cu iertarea de sine. Iartă-te pentru tot şi iartă ce ţi s-a întâmplat. Fiecare dintre noi, dacă am fi putut am fi procedat în așa fel, încât să nu ne rănim pe noi sau pe cei din jurul nostru.

 

Se întâmplă uneori, ca doar prin suferințe și experiențe dureroase să începem un proces de conştientizare, de vindecare şi de călătorie interioară. Acesta este un început bun care ne va influenţa în sens pozitiv întreaga viaţă. Indiferent că o persoană merită sau nu, procesul de iertare este în primul rând despre și pentru propria noastră persoană.

Fără iertare, așa cum știm din însăși Rugăciunea Domnească, nu se poate dobândi pacea și liniștea sufletească. Fiecare om este unic și are propriul ritm în acest proces. Dă-ți voie să îl parcurgi ascultându-ți sufletul și fă totul cu iubire.

Iertarea face parte din noi pe tot parcursul vieţii. Tot ce contează, este că odată ce am început să conştientizăm cât este de importantă pentru noi înşine, va fi mult mai uşor să prevenim sau să trecem cu înţelepciune prin provocările vieţii.

Nimeni nu este fără de greşeală, ni­meni nu este desăvârşit, deci în orice clipă suntem predispuși să facem greşeli. Iertând, vom fi iertaţi.

“Sfatul cel mai important: iubește cu tot sufletul si iartă.” – Părintele Arsenie Papacioc

 

Psiholog Mirela Munteanu
📞0720.519.582

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *