Psihoterapie de cuplu
Relaţia de cuplu ar trebui să fie spațiul nostru în care să ne simțim iubiţi, să ne simțim în siguranță, să avem acel sentiment de liniște, de pace, cam tot ce poate aduce stabilitate şi echilibru într-o relaţie.
Conflictele sunt inevitabile în orice relație de cuplu. De ce? Pentru că, oricât de mult ne-am iubi, venim din familii diferite, în care am învățat fiecare un anumit fel de a relaționa și de a gestiona situațiile tensionate. Pentru a ne cunoaște cu adevărat unul pe celălalt avem nevoie ca fiecare să exprimăm ce ne place, ce ne dorim și ce nemulțumiri avem în relație.
Ce este terapia de cuplu?
Terapia de cuplu este o formă de psihoterapie care vă poate ajuta pe dumneavoastră și partenerul dumneavoastră să vă îmbunătățiți relația. Dacă întâmpinați dificultăți în relație, puteți solicita terapie de cuplu pentru a vă ajuta să vă reconstruiți relația.
Terapia de cuplu poate aborda o gamă largă de probleme relaționale, inclusiv conflicte recurente, sentimente de deconectare, infidelitate, probleme legate de sex sau dificultăți datorate factorilor de stres externi.
Care sunt semnele că avem nevoie de terapie de cuplu?
- Infidelitatea – este una dintre cele mai mari provocări ale relației de cuplu;
- Violența domestică – se recomandă terapia de cuplu, alternată cu psihoterapia individuală;
- Agresivitatea verbală, impulsivitatea necontrolată, izbucniri frecvente de furie, dispute și certuri dese între parteneri.
- Probleme de comunicare și de management eficient al emoțiilor.
- Probleme de incompatibilitate sexuală, dificultăți în sfera intimității, problema infertilității în cuplu;
- Nepotrivirile între stilurile parentale sunt generatoare de numeroase conflicte, de greșeli în creșterea și educarea copiilor;
- Fenomenul geloziei în cuplu – ca sursă de conflicte și certuri.
- Neînțelegeri în cuplu, generate de interferența socrilor;
- Dificultățile financiare, gestionarea veniturilor – ca sursă de certuri în cuplu;
- Neglijarea cuplului, a vieții de familie pentru a avansa în planul profesional.
- Dezechilibre apărute din îmbinarea deficitară a sarcinilor vieţii: relația de cuplu și profesia.
- Eșecul din planul profesional, ca sursă de frustrări și conflicte în relația de cuplu.
- Consumul de alcool, de droguri – de către unul sau ambii parteneri;
- Conflicte dese generate de alegerea modului de petrecere a timpului liber;
- Dispute cu caracter religios, în momentul apariției unui copil în familie, din pricina apartenenței partenerilor la confesiuni diferite;
- Sustragerea unuia dintre parteneri, de la îndatoririle și responsabilitățile casnice.
- Lupta de putere, competiția și răzbunarea, în cuplu;
- Provocări legate de prieteni și timpul dedicat petrecerii timpului în grupul de prieteni;
- Probleme de sănătate fizică sau psihică – apărute în familie care afectează armonia în cuplu;
- Probleme de insatisfacție maritală – unul dintre parteneri se simte abandonat și singur în relație. Singurătatea, în doi”.
- Provocări legate de lipsa de conectare în cuplu, din cauza programului încărcat, a stresului profesional, transferat și în mediul de acasă.
- Inegalitatea în relația de cuplu – la nivel de îndatoriri, drepturi, atitudini, comunicare, venituri – ca surse de frustrări și reproșuri între parteneri.
- Pierderea încrederii în partener, ca urmarea trăirii unor decepții (ex. infidelitate în cuplu, lipsa de onestitate, duplicitate, gesturi de violență etc.);
- Instalarea rutinei și monotoniei – în relația de cuplu;
- Probleme în relația de cuplu, pe fondul creșterii și îngrijirii unui copil cu nevoi speciale.
- Îndoieli, ezitări și amânarea – asumării relației de căsnicie în cuplu, de către unul dintre parteneri, care conduce la certuri între parteneri.
- Blocaje în comunicare – ca sursă de conflicte.
- Dificultăți în exprimarea și afișarea sentimentelor. Instalarea distanței și manifestarea unei atitudini glaciale, când unul dintre parteneri se retrage mental sau fizic, sau pleacă.
John Gottman susține că anumite interacțiuni negative sunt prezente atunci când relațiile nu sunt satisfăcătoare: critica, disprețul, defensiva și împietrirea. Într-o relație de cuplu satisfăcătoare, partenerii aleg să acționeze în moduri în care să protejeze sentimentul de apartenență de care fiecare are nevoie. În loc să acționeze în interesul personal, cuplul funcțional va alege acele comportamente care susțin scopurile pozitive ale relației.
Cele patru scopuri pozitive care pot duce la o căsnicie mai bună:
- Să accepți responsabilitatea pentru propriul comportament;
- Să cooperezi;
- Să contribui în relație;
- Să vă încurajați reciproc.
Terapia de cuplu este eficientă nu doar în situații de criză sau în pragul divorțului, ci mai ales în scop preventiv. Ședințele de terapie pot contribui la optimizarea funcționării și la îmbogățirea relației de cuplu. Partenerii își dezvoltă noi abilități care sprijină abordarea constructivă a conflictelor inerente în orice cuplu.
O relație bună, începe cu tine, adică cu dezvoltare personală și autocunoaștere.
Cum funcționează?
Terapia de cuplu necesită participarea dumneavoastră și a partenerului de cuplu. Cu toate acestea, dacă partenerul nu este deschis, puteți opta și pentru a face terapie de cuplu individual, pentru a înțelege mai bine relația dumneavoastră și cum o puteți îmbunătăți.
Dacă veniți împreună, s-ar putea să descoperiți că unul sau amândoi aveți nevoie și de sesiuni de terapie separate pentru a ajuta la rezolvarea problemelor aduse în terapia de cuplu.
Dacă dumneavoastră și partenerul dumneavoastră vă confruntați și cu alte probleme, cum ar fi abuzul de substanțe, terapeutul ar putea sugera terapie specializată pentru tratament.
Terapia de cuplu poate ajuta la rezolvarea problemelor legate de violența domestică. Cu toate acestea, dacă vă este frică de partenerul dumneavoastră sau nu vreți să mai fiți în relație, contactați organele de poliție sau un centru specializat pentru protecție și ajutor.
Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice din România, o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact, 0800.500.333, pentru a semnala situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau dicriminare multiplă, reglementat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.
Beneficiile terapiei de cuplu
Dacă dumneavoastră și partenerul dumneavoastră treceți printr-o perioadă dificilă, terapia de cuplu vă poate ajuta:
- Să lucrați asupra relației și să o îmbunătățiți;
- Să vă exprimați sentimentele, să discutați probleme cu partenerul și să rezolvați conflictele;
- Terapia de cuplu poate ajuta la creșterea înțelegerii, a respectului, a afecțiunii și a intimității între dumneavoastră și partenerul dumneavoastră, ceea ce vă poate ajuta să fiți mai fericiți împreună.
Oricare ar fi problemele cu care te confrunţi, ajutorul unui psiholog online poate fi o experiență care îţi poate schimba viața.
Psiholog online Mirela Munteanu oferă servicii psihologice pentru persoanele care îşi doresc să îşi îmbunătăţească starea generală de bine. Dacă doreşti să afli mai multe despre cum îţi pot fi de ajutor, rezervă acum 15 minute de convorbire telefonică gratuită.