5 semne de manipulare în relația de cuplu!

Manipularea emoțională în relații poate fi greu de recunoscut. Unele forme de manipulare pot fi atât de subtile încât persoana manipulată ajunge să își examineze constant doar propriul comportament, nu și pe cel al manipulatorului.

Manipularea înseamnă că o persoană folosește distorsiunea mentală și exploatarea emoțională pentru a influența și controla alte persoane. Intenția este să aibă putere și control asupra celorlalți, pentru a obține ceea ce își dorește.

Dacă cineva te face să te simți epuizat din punct de vedere emoțional, anxios, temător sau îndoielnic față de propriile nevoi, gânduri și sentimente, este posibil să ai de-a face cu un manipulator. Urmează-ți instinctul când vine vorba de a recunoaște ceea ce ți se întâmplă.

Dacă manipulatorul primește ceea ce își dorește de la tine, comportamentul lui manipulator, va continua până când vei decide tu că trebuie să se oprească și să-i pui capăt, în mod activ și intenționat.

Acest lucru poate fi o provocare și îți recomand să cauți sprijin în timpul acestui proces, mai ales dacă interacționezi cu o persoană manipulatoare, care prezintă și o tulburare psihică.

E bine de știut, că manipularea nu este exclusivă în relațiile de familie sau cele romantice. De asemenea, poate apărea în relațiile de prietenie, de muncă, în media, publicitate sau campanii politice.

1. IZOLAREA

O persoană care dorește să te controleze ar putea încerca să îți întrerupă contactul cu prietenii și familia, mai ales dacă vreunul dintre cei dragi exprimă antipatie sau neîncredere față de aceasta. Ori, ar putea încerca să obțină sprijinul familiei tale și al prietenilor, pentru propriile beneficii.

De multe ori, devine prea dificil să te conectezi cu prietenii și familia din cauza comportamentului jenant sau abuziv al partenerului manipulator, sau credinței că acesta are dreptate în tot ce spune despre ceilalți. Adesea, victima izolării crede că decizia de a sta departe de acești oameni îi aparține și nu vede deloc formele de manipulare ale partenerului.

Un partener manipulator ar putea încerca să te îndepărteze de sistemul tău de sprijin, determinându-te să ai îndoieli în cazul în care decizi să pui punct relației.

2. MINCIUNA

Un alt truc de manipulare emoțională este minciuna. Manipulatorul emoțional va evita cel mai probabil să își asume responsabilitatea pentru acțiunile sale. S-ar putea să mintă în mod flagrant sau să exagereze lucrurile, pentru a se portretiza într-o lumină mai pozitivă.

S-ar putea chiar să transfere vina asupra ta, făcându-te să te îndoiești de tine și de ceea ce s-a întâmplat de fapt, acesta fiind și un exemplu de spălare a creierului.

Deși mulți dintre noi spunem minciuni nevinovate sau minciuni pe care le considerăm inofensive, o persoană care este manipulatoare din punct de vedere emoțional, va spune minciuni pentru a vă induce în eroare.

Manipulatorul nu uită adevarul și nici nu este confuz, ci schimbă întâmplările în mod intenționat pentru ca tu să te îndoiești de ele, adăugând doar câțiva sâmburi de adevăr, pentru a te deruta complet și a te face să crezi că te înșeli.

3. SPĂLAREA CREIERULUI (GASLIGHTING)

Spălarea creierului, este un mod de a determina persoana manipulată să se îndoiască de propria percepție a realității și un proces prin care manipulatorul, o determină să abandoneze credințele pe care le are, pentru altele noi.

Spălarea creierului te face să te îndoiești de tine, inclusiv de capacitatea de memorare, gândire, de încrederea în tine și sănătatea ta mintală, de ceea ce simți și chiar de propria identitate. Acest lucru apare adesea când manipulatorul te numește „nebun” sau manipulează situații pentru a insufla îndoiala în tine. Un manipulator face acest lucru, astfel încât să ai încredere totală și să faci doar ceea ce spune el, oferindu-i controlul suprem.

Dacă bănuiești că ai contact cu o astfel de formă de manipulare, acordă atenție modului în care te simți, după ce ai petrecut timp cu cu o astfel de persoană. S-ar putea să simți confuzie, dezamăgire de propria persoană, inadecvare sau dificultate în a mai avea încredere în tine.

4. TRATAMENTUL TĂCERII

Tratamentul tăcerii este considerat pe scară largă ca o formă de manipulare emoțională și chiar abuz psihologic, folosit pentru a controla, pedepsi sau manipula pe cineva.

În mod clar, tratamentul tăcerii provoacă nefericire, confuzie și tristețe, care de cele mai multe ori accentuează conflictul într-o relație. De altfel, persoana manipulată poate simți furie, abandon, respingere, o suferință generală, îndoială și autoînvinovățire, ceea ce alimentează autocritica în sens negativ și obsesia de a găsi o soluție pentru a pune capăt tăcerii.

Tratamentul tăcerii este deosebit de dureros pentru persoanele care au deja o stimă de sine scăzută, precum și pentru persoanele care au un atașament anxios. O trăsătură a acestui stil de atașament este teama de instabilitate a relației, care este provocată în mod deosebit de tratamentul tăcerii. Ulterior, pot simți rapid o respingere intensă și teama de pierdere.

O astfel de tăcere, este trăită ca trădare și abandon.

5. AMENINȚARE ȘI CONSTRÂNGERE

Amenințarea și constrângerea, sunt comportamente care creează o dinamică de putere inegală în cadrul relației, oferind manipulatorului putere asupra partenerului său prin frică, intimidare, degradare și control, ceea ce de multe ori oferă dificultate în ieșirea dintr-o astfel de relație.

Prin acest mod, manipulatorul, dacă nu ești de acord cu ceea ce vrea el să faci, poate recurge la abuz fizic sau sexual, la amenințări că se va răni singur ori că te părăsește, ar putea amenința că întoarce copiii împotriva ta și nu-i vei mai vedea sau nu te vor mai iubi, că îți va ruina reputația dacă pleci sau întrerupi contactul cu el, te exclude de la evenimente sau activități semnificative, deține controlul finanțelor și te privează de decizii financiare.

Dacă o persoană simte că este în pericol și se teme pentru viața sa, ar trebui să sune imediat la 112 sau, în cazul copiilor la 119.

Vecinii, prietenii și familia de asemenea pot face acest lucru, dacă cunosc pe cineva care este în pericol.

 

Semnele de manipulare emoțională pot fi subtile sau evidente și pot avea consecințe majore asupra calității vieții. De cele mai multe ori, victima își protejează partenerul manipulator, de jenă și de rușine, sau trăiește cu speranța că acesta se va schimba și-i va oferi respect, apreciere și mai ales iubire.

Pentru manipulatori, să oprească comportamentul abuziv este foarte dificil. Majoritatea formelor de terapie recomandate persoanelor abuzive, nu s-au dovedit a avea un impact semnificativ asupra încetării acestor comportamente.

Este posibil, în urma interacțiunilor cu un manipulator, să fi dezvoltat depresie, anxietate, atacuri de panică, tulburare obsesiv-compulsivă, stimă de sine scăzută, tulburări ale somnului, tulburări ale vieții sexuale, gânduri de suicid.

De aceea, este foarte important să soliciți ajutorul unui psiholog, alături de care să te simți susținut, înțeles și cu sprijinul căruia să poți depăși experiențele tale dureroase și să îți regăsești echilibrul și bucuria de-a trăi.

 

Psiholog Mirela Munteanu
📞0720.519.582

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *