Ce este consilierea psihologică?

Consilierea psihologică este o formă de intervenție psihologică ce are ca scop autocunoașterea, optimizarea și dezvoltarea personală precum și prevenția ori remiterea unor probleme psihologice care nu întrunesc criteriile diagnostice pentru tulburări psihopatologice.

Consilierii psihologici ajută oamenii să-și îmbunătățească starea de bine, să-și diminueze nivelul de stres și să rezolve crizele din viața lor.

Cu alte cuvinte, consilierea psihologica se adresează aproape oricui, întrucât focusul ei sunt problemele comune de viață, obstacole cu care ne întâlnim cu toții, precum stres, pierderea slujbei, a cuiva iubit, conflicte, sau boli.

Consilierea psihologică nu se adresează persoanelor cu afecțiuni psihice care vor să le vindece.

Se recomandă persoanelor care cred că au dificultăți și necesită ajutor pentru a le rezolva.

Consilierea psihologică ajută la accesarea resurselor proprii și înlăturarea influențelor nefavorabile din mediu.

Cum se desfășoară? 

O ședință de consiliere este practic o ședință de rezolvare de probleme. Așa că fii pregătit pentru discuții concrete, pragmatice, orientate spre acțiune și soluții.

Nu te axa pe depănarea amintirilor sau despicarea firului în patru;

Consilierul îți poate oferi informații de psihoeducație pentru a facilita auto-cunoașterea și introspecția;

Puteți elabora împreună un plan concret pentru atingerea obiectivelor, cu etapele ce trebuie parcurse și schimbările ce urmează să fie implementate;

Ședința durează 50 de minute;

Consilierul are o atitudine de acceptare și non-judecată.

Nu te teme să fii sincer și deschis, pentru a putea obține ajutorul de care ai nevoie.

Oricare ar fi problemele cu care te confrunţi, consilierea psihologică poate fi o experiență care îţi poate schimba viața.

Psiholog online Mirela Munteanu oferă servicii psihologice pentru persoanele care îşi doresc să îşi îmbunătăţească starea generală de bine. Dacă doreşti să afli mai multe despre cum îţi pot fi de ajutor, rezervă acum 15 minute de convorbire telefonică gratuită.