Cum ne influențează copilăria viața noastră de adult

Atunci când vorbim despre definirea sinelui nostru adult, genele joacă un rol foarte important!

Însă ceea ce ne influențează în mod clar sănătatea noastră mentală și calitatea relațiilor noastre în viața de adult, este felul în care am fost îngrijiți și iubiți în copilăria noastră! Indiferent că vrem să acceptăm povestea unică a copilăriei, să o dăm uitării sau să o reprimăm, nu-i vom putea nega niciodată impactul asupra vieții noastre. (Ross Rosenberg)

Experiențele din copilărie sunt asemenea temeliei unei case: când este construită cu grijă într-un mod trainic și solid, casa va fi și ea puternică. Dar când copilăria este marcată de răni emoționale, avem toate șansele ca ele să ne urmărească pentru toată viața și să se reflecte în viața noastră de adult.

Chiar dacă cei mai mulți dintre noi nu își amintesc primii 2-3 ani de viață, poate chiar primii 4-5, experienţele avute în acea perioadă pot rămâne cu noi ani de zile și continuă să ne influențeze până la vârsta adultă. Numeroase studii arată că tipul de sprijin emoțional pe care îl primește un copil în primii trei ani și jumătate, are efect asupra educației, vieții sociale și relațiilor romantice chiar și 20 sau 30 de ani mai târziu.

Te întrebi de ce în unele situații reacționezi într-un anumit fel? De ce simți că “fugi” de anumite comportamente sau anumite tipuri de relații, însă le manifești și le experimentezi în mod frecvent?

Există o multitudine de experiențe diferite în copilărie care pot afecta pe termen lung sănătatea noastră mentală și stima de sine în viața de adult. În timp ce abuzul fizic și sexual sunt cu siguranță pe listă, rănile noastre emoționale nu se limitează doar la aceste experiențe. Sănătatea mentală și fizică a părinților noștri poate avea un impact semnificativ asupra cine suntem, la fel ca și neglijarea emoțională și fizică pe care o trăim.

Ce putem considera ca fiind experienţe neplăcute şi dăunătoare?

  • Abuzul emoțional este unul din experienţele neplăcute şi are loc cel mai adesea sub formă de amenințări, rușine, umilire, țap ispășitor și chiar izolare sau determinarea de a-ţi produce ție însuți răni;
  • Abuzul fizic, fie că a fost manifestat asupra ta sau a altei persoane din familie, întotdeauna are un efect dăunător asupra psihicului tău pe termen lung, mai ales în viaţa de adult. Acestea pot include violențe fizice, tăieturi, vânătăi, zgârieturi, arsuri, fracturi și chiar o pierdere a cunoștinței;
  • Să trăieşti alături de părinţi afectaţi de boli mintale ori fizice, poate face dificilă adaptarea și funcționarea normală ca adult. În astfel de situaţii este anevoioasă conectarea dintre părinţi şi copiii lor, cei din urmă fiind lăsați de cele mai multe ori, să se descurce singuri;
  • Forme de neglijenţă prin care părinţii nu asigură copiilor resursele fizice și emoționale de care au nevoie pentru a supraviețui, cum ar fi hrana, îmbrăcămintea, dragostea și un loc în care să trăiască. Neglijența este o formă de abuz parental foarte greu de acceptat ca adulți. Dacă părintele tău nu reușește să-ți ofere siguranța, conexiunea și iubirea de care ai nevoie pentru a prospera, aceasta este neglijență emoțională;
  • Abuzul sexual, una dintre cele mai dăunătoare forme de abuz și, din păcate, una dintre cele mai comune când vine vorba de traume din copilărie. Există studii care estimează că 1 din 5 fete și 1 din 20 de băieți au fost victima abuzului sexual din copilărie. Se presupune că aceste cifre sunt în general mai mari, doar că rata de raportare este scăzută.

Te întrebi cum se reflectă toate aceste experienţe neplăcute în viaţa noastră de adult?

Creșterea alături de un părinte dependent poate duce la propriile lupte cu dependența. Fie că este vorba despre mâncare, alcool, țigări sau droguri intravenoase, dependenții au de fel părinți dependenți. Totuşi, este posibil, să apelezi la aceste lucruri şi ca un mecanism de adaptare dacă ai fost crescut alături de părinţi abuzivi sau neglijenţi cu tine, nu neapărat de părinţi cu dependenţe.

Atunci când trăiești cu durerea și rușinea unei copilării în care ai avut părinți neglijenți sau abuzivi, îţi scade stima de sine și, de asemenea, sentimentul valorii de sine. De altfel, poate duce la o serie de tulburări diferite de alimentație, care se pot manifesta fie ca un mecanism de adaptare, fie ca un mijloc de a găsi putere, în ceea ce pare a fi o viață din ce în ce mai lipsită de putere. Din acest motiv, multe victime ale abuzului și neglijenței în copilărie se confruntă cu probleme de greutate, indiferent că vorbim despre supraponderabilitate sau subponderabilitate. Abuzurile sau neglijarea duc adesea și la probleme cognitive, cum ar fi probleme de memorie, slabe abilități verbale și probleme de concentrare sau focusare asupra sarcinilor.

Experienţele neplăcute şi dăunătoare din copilărie, au un impact asupra cine ești tu ca adult și afectează serios capacitatea ta de a funcționa pe termen lung. Fie că îţi formezi propriile probleme legate de abuzul de substanțe, fie că te confrunţi cu probleme de sănătate mintală (anxietate, atacuri de panică și chiar depresie majoră), felul în care eşti crescut joacă un rol esențial în ceea ce vei deveni mai târziu.

Cei care sunt traumatizați la vârste cuprinse între 6 luni și 3 ani, sunt mai predispuși să aibă probleme în a forma atașamente sănătoase în primul rând cu părinţii iar mai apoi, în viaţa de adult, cu partenerul de cuplu. De asemenea, întâmpină dificultăţi în a avea încredere în ceilalţi.

Vindecarea rănilor din copilărie reprezintă pentru fiecare dintre noi, unul dintre cele mai grele lucruri pe care le putem face si totodată primordiale pentru noi, dacă vrem să ne creăm viața pe care o dorim.  Iar dacă vrei să treci peste trecut, trebuie să începi prin a-l înfrunta, cu curaj și cu un prim pas, acela de a solicita ajutor.

Indiferent de copilăria avută, oamenii se pot recupera după experiențele neplăcute din această etapă din viaţă.

Poate că nu este un proces tocmai uşor dar nici imposibil de realizat. De altfel, procesul terapeutic nu este un demers în care toate se vindecă cât ai clipi. Doar cu o singură floare nu se face primăvara și cu atât mai mult în cazul rănilor emoționale pe care le porţi de ani şi ani de zile, nu putem vorbi de un rezultat imediat.

E nevoie de timp ca să îți vindeci rănile emoționale ca mai apoi să îți poți crea viaţa pe care tu ţi-o imaginezi!

Procesul terapeutic este plin de conştientizări, de vindecări şi de evoluţie. Iar odată făcut primul pas alături de un specialist, fii sigur că „azi nu vei mai fi omul de ieri iar mâine nu vei mai fi omul de azi”. Şi indiferent de cât de fluctuant va fi destinul tău, căci viaţa este întotdeauna cu bune şi cu rele, niciodată nu vei mai ajunge în punctul în care te aflai în cadrul primei ședințe. 

Psihologul va deveni partenerul tău în vindecare, recuperare și creștere, așa că este important să alegi pe cineva care te face să te simți înțeles, susținut și îngrijit. Trebuie să te simți suficient de confortabil și să ai încredere în această persoană pentru a vorbi deschis despre subiecte intime și adesea dificile și pentru a fi sincer despre ceea ce gândești și simți.

Aşadar, confruntarea și rezolvarea durerii trecutului nu este ceva ce puteți face întotdeauna singuri și nu este ceva care poate fi gestionat pur și simplu cu ajutorul câtorva prieteni bun. Este necesar să găsiți un specialist, atunci când vă ocupați de traumele din copilărie care vă împiedică în viaţa de adult să vă creaţi viaţa aşa cum vă doriţi.

Într-o epocă modernă în care atât de multe lucruri pe care ne place să le facem s-au mutat în mediul online, ai nevoie doar de un click pentru a intra în legătură cu psihologul tău online.

Sunt alături de tine!

Oricare ar fi problemele cu care te confrunţi, ajutorul unui psiholog online poate fi o experiență care îţi poate schimba viața. Dacă doreşti să afli mai multe despre cum îţi pot fi de ajutor, rezervă acum 15 minute de convorbire telefonică gratuită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *