Cele 5 limbaje ale iubirii

  • CUVINTELE DE ÎNCURAJARE

     O modalitate de exprimare a iubirii este cea prin complimente sau cuvinte de încurajare.

Sunt persoane care se simt in siguranță din punct de vedere emoțional și apreciate, atunci când cei din jur le transmit dragostea prin încurajări, complimente, prin cuvinte duioase. Complimentele dar și încurajările se exprimă cel mai bine într-un mod direct și simplu: “Arăți foarte bine!”, “Am încredere în tine, știu cat de bun/bună ești!”.  Exprimarea iubirii prin cuvinte se poate realiza atât verbal cât și în scris.

     Un bilețel sau chiar un SMS duios poate fi un gest care să-i lumineze ziua celuilalt și să-i reamintească faptul că este apreciat și iubit. Află ce-i place partenerului să facă și încurajează-l  oferindu-i încredere și apreciere.

  • TIMPUL ACORDAT

      O altă modalitate de exprimare a iubirii este timpul acordat partenerului. Sunt persoane care se simt iubite atunci când desfășoară activități alături de cei dragi. De multe ori nu este atât de importantă activitatea desfășurată, ci calitatea timpului petrecut împreună. Nu vorbim de timp de calitate dacă cinați cu partenerul, iar în acel moment atenția vă este canalizată pe email-uri sau presă. În acele clipe de care vă bucurați împreună, este important să fiți alături de parteneri în totalitate, cu toată atenția și fără distrageri. 

      Află cum își dorește partenerul tău să vă petreceți timpul și oferă-i prezența ta într-un mod activ și ancorat în acel moment.

  • PRIMIREA DE DARURI

     Cadourile reprezintă o altă modalitate de exprimare a iubirii. Sunt persoane care se simt iubite doar atunci când primesc daruri din partea partenerului. Sunt catalogate de multe ori ca fiind materialiste, însă pentru acestea important este gestul în sine, nu valoarea cadoului primit. Știu să aprecieze și să se bucure chiar și de cele mai mici gesturi pentru că înțeleg dedicarea, atenția și timpul pe care celălalt îl investește pentru căutarea cadoul oferit. 

     Indiferent că vorbim despre o ocazie specială sau despre o zi oarecare,  un cadou precum: o floare, un bilet la meci cu echipa preferată sau un simplu mic-dejun, poate reprezenta pentru persoana iubită o dovadă de iubire.

  • SERVICIILE

     Când vorbim despre servicii ca și dovadă de iubire, ne referim la acțiunile pe care o persoană le face sau le preia de bunăvoie din dorința de a-i ușura viața partenerului. Sunt foarte multe persoane care apreciază ca partenerul să facă lucruri pentru el. În general sunt sarcini gospodărești (dusul gunoiului, spălatul vaselor, plata facturilor, spălarea mașini etc.), pe care unul dintre parteneri le preia cu plăcere, nu din obligație. În cazul manipulării partenerului prin suflarea sentimentului de vinovăție (“dacă m-ai iubi, ai face acest lucru”), nu putem vorbi despre iubire. 

     Pe lângă acțiuni, uneori mai pot fi necesare și cuvintele de apreciere sau încurajare.

  • MÂNGÂIERILE FIZICE

     Persoanele care dețin acest limbaj al iubirii, simt nevoia de a fi conectate fizic cu persoana iubită. Contactul fizic se manifestă sub diferite forme: o strângere de mână, o simplă mângâiere, atingeri mai intime, un masaj relaxant, mâna trecută prin păr, raportul sexual, un sărut sau o simplă îmbrățișare. În activitățile zilnice se găsesc nenumărate ocazii prin care puteți manifesta iubirea față de partener. Poate fi o simplă atingere când beți împreună cafeaua de dimineață, o îmbrățișare de “rămas bun” înainte de a pleca la serviciu sau sărutul de “noapte bună”. 

     Când principalul limbaj de dragoste al partenerului este contactul fizic, este esențial ca în momentele grele să-l strângi în brațe. Cuvintele poate că nu vor conta prea mult, însă apropierea fizică va fi în mod cert o dovadă de iubire. 

     Descoperirea limbajului principal al iubirii partenerului, dar și pe cel propriu, reprezintă o etapă esențială în construirea și păstrarea unei relații afective sănătoase, plină de iubire și armonie. Atunci când vrem să-i transmitem partenerului că este iubit, foarte important este să-i arătăm aceste sentimente prin limbajul său primar de iubire. La fel de important este și când vrem să simțim iubirea partenerului, să-i explicăm clar și deschis, care este limbajul nostru primar de iubire și cum se manifestă el.

     Partenerii care își arată sentimentele prin limbajul primar de iubire, ajung în timp să vorbească aceeași limbă și vor avea o relație mai armonioasă, simțindu-se mai apreciați și mai împliniți. 

    În schimb partenerii care nu vorbesc aceeași limbă, chiar dacă au sentimente foarte puternice și sincere, se vor simți neapreciați și neiubiți, ceea ce va duce în timp la deteriorarea relației. Limbajele iubirii necesită eforturi susținute pe măsură ce timpul trece și chimia dintre parteneri se diminuează.

   “În fiecare zi oamenii aleg în mod conștient să-și iubească sau nu partenerul. Dacă alegem să-l iubim, trebuie să ne exprimăm iubirea așa cum își dorește el, astfel încât dragostea noastră să aibă răsunet în sufletul său.” Gary Chapman

Sunt aici pentru a te sprijini!

Am convingerea că împreună putem reuşi! 

Apelează la telefon 📞0720.519.582

Scrie un email ✉ contact@mirelamunteanu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *