Postul, izvor de sănătate
Săptămâna trecută am avut prima zi de post negru din acest an și la fel ca în anii precedenți, prilejul de a pune un început bun din punct de vedere spiritual. Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) este prima zi de post negru din an, în care nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Ce poate fi mai frumos decât să începem anul prin bucuria acestor zile, cinstindu-le așa cum se cuvine spre folosul sănătății noastre trupești, sufletești și psihice?
Am întâlnit adesea oameni care nu au cunoaştere despre însemnătatea postului, considerându-l o practică dăunătoare nicidecum cel mai la îndemână “medicament”, fără costuri mari. Am auzit de nenumărate ori “nu pot”, “nu sunt pentru asta”, “dacă nu mănânc leșin”, “cum să trăiesc doar cu apă?”, “de unde îmi iau proteina?” şi lista continuă. De cele mai multe ori, ideea postului este înţeleasă greşit și nu contest că sunt schimbări, care oricât ne-ar fi de benefice, nu vin așa ușor de la sine, însă nici imposibil de realizat nu sunt.
Așa cum la apariţia unor probleme grave de sănătate eşti nevoit să îţi schimbi total modul de viaţă, la fel de bine poţi pune un început bun din timp, pentru a le preveni. Întotdeauna am considerat că a preveni este mult mai simplu decât a repara şi de unde poţi începe cu prevenţia, dacă nu din interiorul tău, din alegerile tale, acțiunile, comportamentele şi din gândurile tale de zi cu zi?
Precum mâncarea te îngraşă sau te slăbeşte, la fel de bine ea te vindecă sau te îmbolnăveşte, prin echilibru sau prin exces alimentar. De multe ori o pauză alimentară, făcută corect şi nu prelungit, doar atât cât îţi permite condiţia organismului tău din punct de vedere fizic, psihic, medical, al activităţilor zilnice, etc, poate să îţi ofere miracole pentru întreaga ta fiinţă. Nici un plan alimentar, nicio dietă sau alte metode inventate între timp, nu au rezultatele postului. Contrar aparenţelor şi a dezinformării, postul nu este ceva periculos ci este o practică benefică, încă de la începuturile vieţii pe Pământ, având originea în rai prin interzicerea dată de Dumnezeu lui Adam şi Eva, de a mânca din pomul oprit. Conform Sfintei Scripturi, înainte de a-şi începe activitatea, Mântuitorul Iisus Hristos s-a retras în pustie, unde a postit 40 de zile şi 40 de nopţi. Mântuitorul ne-a recomandat postul alături de rugăciune, drept mijlocul cel mai eficace de a rezolva orice problemă trupească și sufletească. Sfinţii Apostoli şi ucenicii lor au continuat practica postului după exemplul Mântuitorului, pregătindu-se pentru misiuni importante prin post şi rugăciune.
Dacă ai îndrăzni să citeşti Sfânta Scriptură, cu o pregătire adecvată și sub îndrumarea unui Duhovnic, ori mărturiile Sfinţilor Părinţi prin viețile pe care le-au dus și minunile săvârșite, ai fi uimit de cât de puține cunoști, de câtă manipulare și chiar dezinformare există în ceea ce privește postul şi beneficiile lui pentru ființa umană, în toată complexitatea sa. Dacă nu crezi în Dumnezeu, citeşte cărţi ce conțin studiile oamenilor de ştiinţă și vei fi la fel de uimit.
Te îndemn să cauţi îndrumări corecte și informaţii reale, pentru a dobândi o cunoaștere constructivă și a deveni arhitectul bunăstării şi a sănătăţii tale în plan trupesc, sufletesc şi psihic. Îndrăznește doar!
Atunci când vorbim despre post, ne referim la o reţinere totală sau parţială de la anumite alimente şi băuturi, pentru un timp mai lung sau mai scurt. Dar postul trupesc este indicat să fie însoţit întotdeauna şi de post sufletesc, prin reţinerea de la gânduri negative, pofte, patimi şi fapte rele, și prin rugăciune.
De ce aşa? Suma gândurilor noastre poate fi pentru trupul şi sufletul nostru, apă limpede de izvor sau apă otrăvitoare. Aşa cum acordăm o atenţie trupului şi sufletului nostru, la fel de bine este indicat să învățăm să acordăm o atenţie deosebită şi gândurilor noastre. Există numeroase studii care au furnizat dovezi privind îmbătrânirea sănătoasă a creierului, atribuită restricției calorice și postului. De altfel după perioada postului, sângele conţine o cantitate mai mare de endorfine, ceea ce aduce un plus de atenţie și un sentiment de bună dispoziţie.
Postul fără o comuniune cu Dumnezeu, este doar un post comercial, promovat sub denumiri diverse, menite să te determine să te centrezi doar pe corp, nicidecum și pe suflet, care este planul cel mai important al ființei umane. Tocmai din acest motiv, consider că în ciuda așa zisei evoluții și a numeroaselor descoperiri, societatea este tot mai bolnavă și dependentă de suplimente alimentare, de medicamente alopate și medicamente psihotrope (antidepresive, antipsihotice, anxiolitice). Consider că această direcție distructivă pentru ființa umană, va lua amploare și mai mare în următorii ani, dacă omul nu va căuta în interiorul lui tot ce îi este de folos și tot ceea ce Dumnezeu a lăsat prin post și rugăciune, pentru îndreptare și vindecare.
Postul este mai mult decât perioadele speciale din anul liturgic și mai mult decât o pauză alimentară.
Cei sceptici în ceea ce priveşte aportul benefic pe care postul îl aduce în plan emoțional, trupesc și sufletesc, și care nu au încredere în Sfânta Scriptură, cartea de la care au pornit toate celelalte cărți și care este accesibilă oricui, pot descoperi în ştiinţă numeroase studii care explică modul în care organismul se adaptează atunci când noi îl hrănim numai cu apă sau numai cu hrană de origine vegetală. Nu mă refer la pate vegetal, brânză vegetală, lapte vegetal sau alte alimente de genul acesta, care conțin aditivi alimentari și alte ingrediente toxice pentru organism. Fac referire la fructe, legume şi cereale integrale, pe cât este posibil crescute în mod cât mai natural.
De altfel, se pot accesa și numeroasele studii care atestă puterea rugăciunii și efectele benefice și vindecătoare asupra psihicului și corpului uman.
Organismul nostru, analizat din punct de vedere alimentar, pentru a-şi susține metabolismul şi funcțiile, are nevoie de glucide, proteine şi lipide.
Glucidele sunt hidrați de carbon ce o dată ajunși în organism se transformă în glucoză, esenţială pentru funcţionarea organismului nostru. Toate celulele au nevoie de glucoză pentru a funcţiona, iar corpul are o cantitate mică în rezervele sale. Glucidele reprezintă sursa principală de energie a organismului nostru. Glicogenul se epuizează în 24 de ore în timpul unui post.
Proteinele reprezintă lanțuri lungi de aminoacizi care formează esența vieții. Sunt molecule de dimensiuni mari, indispensabile funcționării celulelor, a țesuturilor şi organelor. Mușchii, pielea, oasele şi alte parți ale corpului uman, conțin cantități însemnate de proteine, incluzând enzime, hormoni şi anticorpi. Proteinele îndeplinesc şi funcții de neurotransmiţători. În caz de stres o parte din cantitatea de proteine este consumată pentru a produce glucoză. Mai sănătoase sunt proteinele vegetale deoarece formează mai puțini acizi decât cele din carne, și nu provoacă pierderea de minerale. Bineînțeles că asta nu vei afla din industria nutriției și sportivă, care nu consideră că poate exista viață fără consumul de carne. Dacă ar fi carnea dată la o parte, aceste industrii, alături de cele alimentare și de sănătate, ar falimenta instant. Și nimeni nu își dorește asta, mai ales acum când se dorește a fi eliminate până și fermele țăranilor, producătoare de produse crescute natural, pentru a face loc alimentației artificiale și a exploziei de boli trupești și mintale.
Lipidele reprezintă cea mai concentrată sursă de energie. Ele sunt substanțe organice grase, constituite din acizi grași și glicerol. Lipidele au funcția unei rezerve pentru organism din care acesta se poate servi în caz de nevoie. Faptul că se creează un stoc de lipide şi nu de glucide, se datorează glucozei care are nevoie de apă şi ocupă un spațiu mai mare de stocare iar în producerea de energie este nevoie de o cantitate, de două ori mai mare de glucide decât de lipide.
Prin urmare, în faza scurtă de post, organismul după ce îşi epuizează rezerva de glucoză (glicogen), fabrică repede o rezervă nouă folosindu-se parţial de proteinele muşchilor.
În cazul unui post prelungit, după a 5-a zi, glucoza se va crea din cantitatea de lipide. Organul responsabil de acest proces este ficatul, prin degradarea acizilor graşi şi producerea de trei molecule înlocuitoare ale glucozei, ce poartă denumirea de “corpi cetonici.”
În acest mod organismul îşi economiseşte proteinele şi furnizează creierului o nouă substanță. Datorită degradării lipidelor în corpi cetonici, activitatea creierului şi a sistemului nervos este menţinută mai mult timp decât a altor organe. Există numeroase studii care au identificat cadavrele unor persoane moarte de foame cu organe atrofiate dar cu un creier intact.
Atunci când produsele alimentare nu mai sunt prezente în stomac, organismul nu se mai concentrează asupra digestiei ci asupra altor funcții vitale, cum ar fi activitatea metabolică și sistemul imunitar.
Deşi perioadele de post au fost catalogate de mulţi nutriţionişti și chiar medici ca fiind nesănătoase, există studii care sugerează că postul impulsionează celulele stem să producă noi celule albe în sânge, care luptă cu infecţiile. Perioadele lungi de post forţează organismul să utilizeze resursele de glucoză şi de grăsimi şi descompune o parte semnificativă din numărul celulelor albe din sânge. Acest proces declanşează regenerarea, bazată pe celule stem, a unor celule noi ale sistemului imunitar. De aici puteți deduce și de ce placenta se vinde cu zeci de mii de euro pe piața neagră.
Din punct de vedere terapeutic, postind o zi pe săptămână îi oferim organismului un timp minim pentru regenerare şi purificare. Atunci când postim trei zile consecutive, putem regenera întregul sistem imunitar.
Pentru pacienţii de cancer care au un sistem imunitar deteriorat, oamenii de ştiinţă spun că postul este mai mult decât benefic, putând genera un nou sistem imunitar. Chimioterapia salvează vieţi, însă aceasta provoacă daune semnificative sistemului imunitar. Intervenţiile în cazul bolilor grave trebuie să fie efectuate numai sub îndrumarea unui medic. Există în lume foarte mulţi pacienţi cu cancer care au combinat chimioterapia cu postul, mulţi dintre aceştia beneficiind şi de asistenţa oncologilor. Marea majoritate au raportat o stare foarte bună şi doar câţiva au prezentat reacţii adverse, cum ar fi leşinul sau o creştere temporară a markerilor hepatici. Studiile au demonstrat că o schimbare în nivelurile de glucoză datorate postului, poate fi benefică pentru eficacitatea chimioterapiei efectuate împotriva tumorilor.
Postul poate ajuta inclusiv persoanele în vârstă, al căror sistem imunitar devine mai puţin eficient pe măsură ce îmbătrânesc, îngreunând procesul de recuperare când trebuie să lupte cu bolile comune. Oamenii de ştiinţă au descoperit că postul prelungit reduce enzima PKA (proteină kinază A), care este asociată cu procesul de îmbătrânire şi cu un hormon care creşte riscul de apariţie a cancerului şi a tumorilor.
Dacă vorbim despre problemele privind greutatea corporală, postul declanșează enzimele hepatice și distruge grăsimea și colesterolul în acizi biliari esențiali, care stimulează metabolismul.
Postul este benefic şi pentru sănătatea intestinelor noastre, în cazul artritei reumatoide sau în cazul epilepsiei, unde sunt studii care ne arată rezultate pozitive în ceea ce privește frecvența crizelor la acești pacienți.
Postul s-a dovedit a fi eficient şi în tratamentul pancreatitei. Pancreasul joacă un rol important în producerea sucurilor digestive și eliberarea hormonilor din organism, inclusiv insulina. Reglarea insulinei împiedică, de asemenea, diabetul de tip 2, deoarece nivelurile de glucoză sunt normalizate.
Postul are efecte favorabile şi în diabetul zaharat, ulcerul gastric și duodenal, forme de obezitate și celulită, boli alergice (astm, poliartrite) și ale sistemului nervos central, intoxicații alimentare și medicamentoase, gută.
În sănătatea inimii, postul influențează reglarea glucozei, a sănătății cardiovasculare, scăderea tensiunii arteriale, trigliceridele, creșterea sensibilității la insulină și nivelurile de colesterol HDL (bun). Acest lucru a fost demonstrat prin diferite studii realizate în această privință.
Postul favorizează producerea de celule și țesuturi sănătoase în organism, ceea ce duce la o piele mai sănătoasă. De asemenea, ajută la producția de colagen și tratamentul acneei.
Posturile din timpul săptămânii, în zilele de miercuri şi vineri, însoţite de un post aspru în ziua de luni poate fi cel mai preţios dar pe care tu ţi-l poţi oferi ca prevenţie sau ca un prim pas în procesul tău de vindecare. Toate acestea, completate cu posturile de peste an, nu pot fi decât o binecuvântare pentru întreaga ta fiinţă. Referitor la postul în zilele de luni, despre care există păreri pro și contra, pot spune din cunoașterea dobândită prin îndrumarea duhovnicească de care beneficiez și prin lectura cărților ortodoxe, că nu se ține doar în mănăstiri. Foarte mulţi creştini postesc lunea când au grave probleme și vor grabnic ajutor de la Dumnezeu sau atunci când aduc Slavă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite, postul fiind o jertfă dar şi un dar deopotrivă. Sfântul Părinte Ilie Cleopa spunea “Noi postim lunea pentru sănătate şi pentru paza îngerilor, că-i de mare folos. Miercurea, în amintirea vânzării Domnului, iar vinerea postim în cinstea înfricoşatelor şi mântuitoarelor Patimi ale Domnului, Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.”
Unul dintre cei mai importanţi teologi ai Bisericii, Sfântul Vasile cel Mare, spune că „Postul este strajă bună a sufletului, însoţitor de nădejde al trupului, armă pentru cei viteji, şcoală a nevoitorilor. El retează ispitele, îi înfierbântă către evlavie pe cei care se nevoiesc, fiind însoţitor al trezviei şi înfăptuitor al curăţiei.”
Așadar, există o formă de disciplină alimentară și sufletească, pe care Dumnezeu ne-a lăsat-o dintotdeauna prin post și rugăciune, și care comparativ cu toate tehnicile, dietele și medicamentele, pot avea rezultate extraordinare. Mai mult decât atât, nu te costă sume colosale. În aceste vremuri în care toată lumea promovează detoxul, deparazitarea, alimentația sănătoasă, atenția la gânduri, sănătatea mintală, dezvoltarea și evoluția personală, diete de tot felul, secrete care mai de care miraculoase pentru o stare de bine, postul este cel mai important mijloc prin care omul se poate ocupa corect și concret de starea de bine și de sănătate în planul trupesc, mintal și sufletesc.
Postul are, deci, capacitatea de a stimula forțele curative ale organismului fiind un izvor de sănătate. Este o cale de accesare a puterii interioare și de a reconsolida comuniunea cu Dumnezeu, pe care fiecare trebuie să o manifeste în tăcere, cu modestie, simplitate, asumare, bucurie, conștientizare, pace, iubire și credință.
Persoanele care au probleme grave de sănătate trebuie să primească acordul medicului privind privarea alimentară sau asistență medicală, dar și aici trebuie alocată o mare atenție. Interacţiunea cu un om care nu experimentează postul și poate că nu are îndrumare duhovnicească, va fi tentat să îți transmită propriile credințe și să te priveze de șansa de a dobândi sănătate trupească, psihică și sufletească. În plus, vindecarea oamenilor prin ceea ce Dumnezeu a lăsat, ar falimenta multe industrii, din acest motiv eu consider că societatea nu dorește dobândirea stării de sănătate și nu ne sprijină în acest sens.
Postul generează şi susţine procesul de vindecare în trup, minte și suflet. Consider postul ca fiind poate una dintre cele mai profunde călătorii către sine. Este cel mai benefic mod prin care îți poți îndrepta privirea către tine, pentru a descoperi cu ce anume îți hrănești planurile ființei tale. Este un moment de introspecție, atât de unic și de personal, încât e nevoie de mult curaj și determinare să poți da ochii cu tine în acest mod. Este cel mai ieftin și la îndemână “instrument”, prin care poți să îți faci o regenerare completă a ființei tale, și de ce nu, să pui un început bun în viața ta. Totodată perioadele de post, în care te retragi din zgomotul lumii, este un liant unic de reîmprietenire a ta cu tine și de a face față cu singurătatea și cu liniștea, atât de greșit înțelese. Nimic nu sperie mai mult omul și nu îl determină să facă alegeri nepotrivite, precum teama de singurătate și de a da ochii cu el însuși. Omul zilelor noastre caută în exteriorul lui tot felul de tehnici și chiar pastila magică prin care să scape de durere și de suferințe. Dumnezeu ne-a lăsat cea mai simplă metodă, prin care putem descoperi în unicitatea ființei noastre, metodele prin care putem să ne înfrânăm de la excese și de la tot ce nu ne este de folos. Postul este mijlocul prin care poți să înveți să te disciplinezi, să devii prezent în viața ta și conștient de emoțiile și de sentimentele tale, dar mai ales de modul în care poți să le gestionezi. Postul te ajută să te descoperi în unicitatea ta și să dobândești ceea ce este util pentru tine. Postul, alături de rugăciune și de o îndrumare duhovnicească corectă și concretă, va alunga din viața ta inclusiv insomnia, depresia, atacurile de panică, fricile, temerile, disfuncționalitatea ta în viața de zi cu zi, dependențele de orice fel, inclusiv cea de medicamente psihotrope, ori comportamentele alimentare dăunătoare. Pentru ca toate acestea să se vindece și să devii un om funcțional în toate planurile vieții tale, este nevoie de efortul tău zilnic, de perseverență și de consecvență. Uneori, cu cât sunt mai grave probleme cu care te confrunți, cu atât e nevoie de implicare mai multă din partea ta, și de ce nu, de schimbări radicale. Merită ființa ta acest efort? Clar da. Nimic nu este mai important pe lume decât să ai o viață, al cărei arhitect ești tu, punându-L și pe Dumnezeu în ea.
Fără eforturi personale nu există împliniri sufletești. Eu personal, nu am întâlnit pe nimeni care să se fi bucurat de soare cu adevărat, fără să străbată mari furtuni sufletești. Și nu cred că există om pe pământ, care să nu fi străbătut aceste furtuni. Viața însăși este o călătorie a sufletului nostru, cu urcușuri și coborâșuri.
Despre post sunt foarte multe de spus și dacă doreşti să îți fructifici cunoașterea te îndemn să îți dezvolți potențialul, să îți depășești limitele, să te informezi şi să cauţi îndrumarea corectă în această direcţie. Știu că într-o societate în care se dorește a fi toată lumea la fel, e mai dificil să fii tu cel care procedează diferit. Știu că poate într-o familie în care se practică orice, dar nu postul, e anevoios să fii tu cel care acționează diferit.
Știu că schimbările nu cer vârsta potrivită, poate nici momentul potrivit, ci curajul de a schimba direcția care să îți schimbe viața pentru totdeauna.
Și mai știu că nu este deloc uşor dar nici imposibil, dacă îţi doreşti cu adevărat.
Liberul arbitru îți aparține!
Alegerea despre cum vrei să trăiești și în ce fel vrei să trăiești îţi aparţine!
Sunt aici pentru a te sprijini!
Apelează la telefon 📞0720.51.95.82
Scrie un email ✉ contact@mirelamunteanu.ro