Depresia

Depresia – o suferință tot mai des întâlnită și din păcate, la vârste tot mai fragede!

Mulțumesc echipei SENS TV pentru invitație! De fiecare dată este o bucurie să pot începe ziua alături de Mircea și de Cătălina!

Vă mulțumesc și vouă, celor care mă urmăriți, care îmi acordați încredere și mă alegeți pe mine în procesele terapeutice! Vă port pe toți în rugăciunile mele!
 
Atunci când vorbim despre depresie, ne referim la o afecțiune manifestată prin  sentimente de tristețe, deznădejde, o lipsă de valoare, însoțite atât de simptome fizice, cât și psihice, și care afectează viața de zi cu zi în toate planurile. Este firesc uneori să manifestăm o stare de tristețe, ca și reacție la unele circumstanțe, dar comparativ cu sentimentul de deznădejde, tristețea ca stare de spirit poate fi gestionată mai ușor și într-un mod mult mai sănătos. Tristețea legată de un eveniment de viață sau în timpul unui proces de doliu (pierdere), poate dura câteva zile sau săptămâni, dar această tristețe nu duce, în general, la sentimentul copleșitor de întuneric, de pierdere de sine, care însoțește de multe ori depresia majoră.

Depresia este o stare de tristețe, generată dintr-un nivel ridicat de negare a evenimentelor din viața noastră, independentă de voința și dorința noastră de control, și de natura firii noastre umane, care nu funcționează doar prin prisma planului material (minte-trup), ci și a planului nostru spiritual (suflet, legătura cu Dumnezeu). 

În momentul în care nu ești conectat, la un nivel mai profund cu sinele tău și cu Dumnezeu, starea de tristețe profundă (deznădejde), va afecta modul în care gândești, ceea ce faci și ceea ce alegi să nu faci în viața ta de zi cu zi, ducând până la a pierde interesul pentru evenimente, relații și activități care au fost cândva plăcute.

Dacă este lăsată netratată, depresia se poate strecura în toate planurile vieții tale – profesie, familie, prieteni, educație – crescând în intensitate și influențând relațiile, sănătatea, identitatea și întreaga ta stare de bine fizică, psihică și emoțională.

Subliniez faptul că este absolut normal să mai fii și trist din când în când, mai ales că viața este o călătorie a sufletului nostru, pentru a evolua la cel mai înalt nivel de iertare și de iubire. Și este independentă de ceea ce mintea noastră, cu un nivel de ego destul de ridicat, construiește scenarii de viață ideale, uneori în dezacord cu planul sau misiunea pentru care am venit, ceea ce ne poate pricinui de foarte multe ori suferințe. 

Și din păcate, cu cât este mai ridicat nivelul de ego, cu atât și aceste sentimente de tristețe pot fi copleșitoare, generând lipsa de speranță și neajutorare, care pot persista, săptămâni, luni, chiar și ani uneori.  Acesta este adesea modul în care oamenii descriu depresia.

Dacă tu sau o persoană dragă te lupți cu depresia, există ajutor disponibil. Depresia, numită uneori depresie clinică sau tulburare depresivă majoră, este gestionabilă și tratabilă.

De altfel, pe pagina mea vei găsi numeroase recomandări de carte, printre care și cărți de gestionare a stărilor de tristețe profundă sau chiar un diagnostic psihiatric cu depresie, accesând link-ul Cărți care merită citite!
 
 
Psiholog Mirela Munteanu
📞0720.519.582
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *