Totul în viață este despre priorități!

Viața este o călătorie a sufletului nostru, care pe cât de simplă poate fi, pe atât de complexă devine! Iar complexitatea doar ne îndepărtează de adevăratele noastre priorități!

Indiferent că vorbim despre familie, planul profesional sau îngrijirea noastră personală, viaţa devine pur şi simplu o luptă continuă pe pilot automat, cu scopul de a realiza cât mai multe în toate planurile!

Nu e de mirare că într-un astfel de ritm a devenit de-a dreptul o mare provocare să găseşti un echilibru intern şi extern!

Știi de ce? Pentru că de cele mai multe ori,  noi oameni nu ştim exact care sunt priorităţile noastre! Ce ne dorim noi cu adevărat … pentru noi înşine! Şi uite aşa, ajungem să alergăm în toate direcţiile, devenind obosiţi, epuizați, dezamăgiți, nefericiţi şi ocupaţi în permanență să facem totul după standardele altora, nicidecum ale noastre!

Practic mergi pe pilot automat zi de zi, într-o direcţie care aparent îţi oferă ceea ce îţi doreşti, din punct de vedere raţional! În acelaşi timp te simţi total nefericit pentru că sufletul tău îşi doreşte altceva! Să ajungi să trăieşti doar raţional este o cale care nu îţi va aduce nici linişte interioară, nici fericire autentică şi nici o viaţă mai împlinitoare! Doar te va îndepărta de echilibrul tău intern şi extern!

Paulo Coelho afirmă că oamenii sunt trişti pentru că „ei sunt prizonierii poveştilor lor personale. Fiecare dintre ei crede că ţelul principal în viaţă este acela de a urma un plan. Ei nu se întreabă niciodată dacă acel plan este al lor sau dacă a fost creat de altă persoană. Acumulează experienţă, amintiri, lucruri, ideile altor oameni şi acestea reprezintă mai mult decât pot face ei faţă. Din această cauză ei îşi uită visele.”

Asta nu înseamnă că putem trăi în virtutea inerţiei, pentru că fiecare dintre noi avem facturi de plătit, familii de îngrijit, obiective de atins, visuri de împlinit dar este o mare diferenţă între a trăi conectat cu tine însuţi şi a avea o existenţă zilnică şi interminabilă doar pe pilot automat! Consider că viaţa nu este despre acest pilot automat pentru că nu suntem roboţi, suntem fiinţe umane!

Poate că te întrebi ce poţi face în acest sens, de a avea o viaţă în care să trăieşti conectat cu tine însuţi!

Pentru început ai putea să te raportezi la lucrurile care contează cu adevărat pentru tine, prioritizându-le, în loc să te gândeşti în permanență la o listă nesfârșită de lucruri de făcut! Iar prioritizarea înseamnă să-ţi organizezi propria viaţă şi să îţi clarifici valorile!

Pentru asta ai nevoie să îți întăreşti legătura cu Dumnezeu, să priveşti în interiorul tău şi să îţi aminteşti ce este cel mai important pentru tine! Doar în felul acesta, viaţa ta poate deveni mai semnificativă, mai împlinitoare și chiar mai plăcută!

Opreşte-te puţin şi fii propriul observator! În acest mod ai să conştientizezi cât îţi trăieşti propria viaţă şi cât trăieşti viaţa altora, după standardele şi aşteptările lor! De exemplu, visul unui părinte ca tu să fii medic când de fapt îţi doreşti să fii pianist, visul unei bunici de a te căsători cu o anume persoană doar pentru că e de familie bună când inima ta respinge ideea, competiţia cu un prieten doar pentru a-i demonstra că poţi fi ca el sau mai bun, un sentiment de vinovăţie care nu îţi aparţine, un sentiment de ruşine care ţi-a fost indus sau simpla aliniere cu tot ce societatea susţine a fi „cool, la modă şi benefic”… iar lista poate continua!

Ştiu că pare uşor de zis şi greu de făcut! Şi nu am să te mint spunându-ți că este un proces tocmai simplu! Dar nici imposibil! Dacă îţi doreşti cu adevărat poţi să îţi îmbunătăţeşti calitatea vieţii într-un mod semnificativ! Pentru că este un proces care merge mână în mână cu dezvoltarea personală, în cazul în care îţi pare dificil sau greu de realizat, sunt aici să te sprijin! 

Și pentru mine a fost un proces în care am depus eforturi și am muncit mult să mă adun din “exterior” şi să trăiesc în “interior”! Să respingi “zgomotul” şi să îmbrăţişezi liniştea evident că nu este tocmai uşor dar nici imposibil! Ţinând cont de faptul că în interiorul nostru avem avem răni nevindecate iar în exteriorul nostru la tot pasul există „obiceiurile”, „moda” şi „normalitatea” pe care societatea le implementează, descurajându-ne să ne ascultăm inima, nu ne mai surprinde că trăim vieţi paralele cu ceea ce ne dorim noi cu adevărat!

Aşadar, să îţi organizezi propria viaţă şi să îţi clarifici valorile este un proces prin care înveţi a alege între mai multe lucruri și a rămâne cu unul singur, ascultându-ți inima și nu mintea! Ba mai mult, și asta este de multe ori cel mai greu, să înveţi să laşi lucrurile (uneori şi oamenii) în urmă. Când vrei să faci schimbări semnificative în propria viaţă, într-o direcţie cu adevărat benefică ţie, nu te aştepta ca cei din jurul tău să fie la fel de deschişi şi de receptivi ca şi tine! Aminteşte-ţi însă, în fiecare secundă, că este despre tine şi nu despre ei! Nu-ţi poţi schimba viaţa într-o zi, dar într-o zi poţi să îţi schimbi direcţia care îţi va schimba viaţa pentru totdeauna!

Aminteşte-ţi că fiecare om este unic! Destinul fiecăruia este unic! Propria viaţa este unică!

În momentul în care priorităţile noastre se sincronizează cu propriile obiective, ne descoperim cu adevărat calea spre ce este cu adevărat valoros pentru noi înşine! În felul acesta putem decide cum ne cheltuim timpul, banii şi energia!

Pentru că da, calitatea vieţii, este despre priorităţi! 

Şi chiar dacă întâmpini dificultăți în a-ți organiza propria viaţă şi propriile valori, poţi solicita îndrumare! 

Oricare ar fi problemele cu care te confrunţi, ajutorul unui psiholog online poate fi o experiență care îţi poate schimba viața. Dacă doreşti să afli mai multe despre cum îţi pot fi de ajutor, rezervă acum 15 minute de convorbire telefonică gratuită.

 

Sunt aici pentru a te sprijini!

Apelează la telefon 📞0720.519.582

Scrie un email ✉ contact@mirelamunteanu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *