De ce să alegi terapia cu un psiholog

Suntem în anul 2020 şi iată că terapia cu un psiholog nu mai este un subiect atât de sensibil precum era acum ceva timp. Şedinţele la psiholog pot fi de multe feluri: de cuplu, de familie, individuale sau de grup și tot mai multe persoane aleg să înceapă acest proces.

 

aaaaÎn general, decizia de a căuta ajutor de specialitate nu este uşor de luat. Este dificil să recunoaştem că avem o problemă şi cu atât mai mult, să vorbim despre ea şi să acceptăm că nu îi putem face faţă singuri. Mulţi se tem de perspectiva de a vorbi cu un străin despre problemele personale. De aceea uneori apelează la discuţiile cu prietenii, care pot fi de mare ajutor, însă pentru ei poate fi dificil să îşi păstreze obiectivitatea şi să fie sinceri, din cauza rolului pe care îl joacă în raportul de prietenie.

În afară de acest aspect prietenii te sfătuiesc în timp ce psihologul te îndrumă.

Acesta este şi motivul pentru care un specialist are un rol esenţial în abordarea problemelor de orice gen.

Poţi cere ajutor specializat dacă te regăseşti în una sau chiar în mai multe din următoarele situaţii:

- O despărţire, un divorţ;

- Un deces în familie;

- Pierderea locului de muncă;

- Schimbarea oraşului, mutarea într-o altă ţară şi tulburări de adaptare;

- Relaţii tensionate cu cei din jur, conflicte în familie, neînţelegeri cu partenerul/partenera, cu copii, părinţii;

- Ai sentimente de nefericire, neîmplinire, tristeţe, abandon;

- Nu găseşti sensul vieţii tale;

- Te simţi copleşit de probleme şi lipsit de soluţii;

- Manifeşti gelozie excesivă care îţi afectează relaţia cu partenerul/partenera;

- Te temi de viitor;

- Te simţi singur;

- Nu poţi depăşi evenimente din trecut;

- Nu ai control asupra propriilor emoţii;

- Simţi furie, nedreptate;

- Nu faci faţă stresului şi responsabilităţilor;

- Eşti “blocat” şi nu mai poţi evolua personal şi/sau profesional;

- Viaţa ta este împovărată de lucruri pe care „trebuie” să le faci;

- Nu ai încredere în propria persoană;

- Te simţi captiv în relaţii toxice din care nu poţi ieşi;

- Suferi de insomnie, anxietate, atacuri de panică, depresie, obsesii, fobie, dependență, violenţă domestică.

Ajutorul unui psiholog mai poate fi solicitat şi atunci când:

 - Vrei să te cunoşti mai bine;

 - Vrei să evoluezi;

 - Vrei să vorbeşti cu cineva care să te asculte fără să te judece.

        Situaţiile mai sus menţionate sunt doar o parte din totalul celor care te pot face să iei în considerație ajutorul unui specialist și te pot determina să acționezi în această direcție.

Terapia cu un psiholog este cadoul tău pentru tine, este timpul prețios pe care ți-l aloci doar ție și în care te poţi simţi ascultat, înţeles, susţinut, acceptat aşa cum eşti, însă fără a fi judecat în vreun fel. Psihologul îţi va fi alături şi te va însoţi pe drumul regăsirii de sine. Te va ajuta să găseşti o cale unică şi personală, pentru a vindeca tot ceea ce te împiedică să te înțelegi și să îți gestionezi propriile emoții, propriile comportamente, să aprofundezi cunoașterea propriei persoane, să îți crești stima de sine, să îți îmbunătățești relațiile cu cei din jur, să înveţi să îţi rezolvi problemele singur într-un mod eficient, să evoluezi și să te simţi împlinit și fericit. Nu este un proces ușor, însă nici imposibil.

Așadar, să admiţi că ai o problemă care te depăşeşte și să soliciți ajutorul unui specialist, este un act de curaj nicidecum un act de slăbiciune.

Confidențialitatea tuturor problemelor discutate, precum şi a informațiilor cu privire la diagnosticul şi tratamentul psihologic face parte din codul deontologic al profesiei de psiholog. Excepție fac situaţiile justificate de lege sau în circumstanţe de iminentă sau posibilă vătămare fizică ori crimă.

Foarte bine de ştiut este că psihologul îți este alături în procesul tău şi caută să găsească, împreună cu tine, cele mai bune variante pe care le poți aborda tu, astfel încât să obții starea și rezultatele pe care ți le dorești. Restul, depinde de ţine și de cât de mult ești dispus să lucrezi în acest sens.

Rezultatele pe care le vei obține sunt direct proporționale cu nivelul de asumare și implicare în proces, precum și de deschiderea și hotărârea pe care o ai pentru a face schimbări semnificative în viața ta. 

©️ 2020 mirelamunteanu.ro • Reproducerea oricărui material scris sau ilustrativ din acest site este permisă doar cu specificarea sursei.

COPYRIGHT © 2020 WSDESIGN.RO. WEB SITE DESIGN