Suc de sfeclă roșie

Sfecla roşie este un aliment nelipsit în alimentaţia mea, datorită proprietăţilor miraculoase şi a rolului purificator pentru organism.

Ca şi mod de consum, prefer sfecla roșie sub formă de suc natural presat la rece, în care mai adaug morcov, spanac, ghimbir și lămâie. Aleg uneori să o consum şi sub formă de salată, borş sau la cuptor.

Suc de sfecla rosie

Cunoscută şi sub denumirea de „protectoarea” ficatului”, sfecla roşie abundă în vitamine precum vitamina B1, B2, B6, C şi acid folic, extrem de benefice pentru organism. Reprezintă de altfel o sursă excelentă de mangan şi potasiu, fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru, fosfor, aminoacizi şi iod, cunoscut pentru efectele benefice asupra glandei tiroide.

Probleme de sănătate tratate cu sfecla roşie:

 Îmbunătățește sănătatea mintală: Sfecla roșie conține o cantitate ridicată de triptofan, substanță ce relaxează mintea și crează o stare de bine. Mai mult, betalaina, substanța din compoziția sfeclei, este folosită și în tratamente antidepresive. Consumul zilnic de sfeclă îmbunătățește sănătatea mintală și crește puterea de concentrare.

Crește rezistența la efort: Consumul regulat de suc de sfeclă roșie crește rezistența fizică a organismului cu până la 16%. Tot în urma unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter, s-a descoperit faptul că nitratul pe care îl conține sfecla contribuie la reducerea consumului de oxigen, iar în felul acesta, exercițiile fizice devin mult mai ușor de făcut și mai puțin obositoare.

Acidoză: Alcalinitatea sfeclei este esențială și eficientă în combaterea acidozei.

Anemie: Sfecla roșie conține fier, magneziu şi vitamina B6, putând combate anemia, stimulând procesul de formare a globulelor roșii.

Ateroscleroză, ischemie cardiacă: Rădăcina de sfeclă conține substanțe care împiedică oxidarea colesterolului, prevenind procesul de îngroșare a vaselor de sânge. Poate fi consumată sub formă de suc, salată, fiartă sau crudă.

Hipertensiune arterială: O jumătate de pahar de sfeclă roșie pe zi scade tensiunea arterială cu până la 20% din valoarea sa inițială.

Cancer: Sucul de sfeclă roșie și salata preparată din acest aliment sunt cele mai bune pentru tratarea și prevenirea tumorilor canceroase. Sfecla roșie conține enzime și substanțe cu proprietăți antitumorale. Consumată în mod regulat previne și tratează leucemia, cancerul pulmonar, cancerul de colon, cel rectal și cel gastric datorită faptului că sfecla roșie este bogată în substanțe antioxidante. Rădăcina de sfeclă roșie face minuni în cazul cancerului de prostată sau de sân, precum şi în cancerul testicular.

Leucemie: Pentru tratarea acestei boli grave, leucemia, se recomandă o cură de sfeclă roșie, cură ce presupune consumul a 450 ml de suc de sfeclă, țelină şi morcov, zilnic, pe o perioadă de 60 de zile, urmată de 15 zile de pauză, după care poate fi reluată. Terapia cu sfeclă roșie este puternică și nu este contraindicată în cazul în care pacientul urmează un tratament medicamentos sau naturist.

Constipație: Rădăcina de sfeclă roşie conține polizaharide și fibre care ajută la combaterea constipației.

Tulburările oculare: Consumul de sfeclă roșie previne apariția tulburărilor oculare datorită conținutului de luteină și zexantină.

Detoxifiere: Acest suc minunat are efect de detoxifiere a ficatului ajutându-l să distrugă grăsimile depozitate.

Ulcer gastric: Se amestecă miere cu sucul de sfeclă şi se bea de două sau de trei ori pe săptămână, pe stomacul gol sau mai des în cazul în care corpul tău este obişnuit cu sucul de sfecla. Aceasta ajută la accelerarea procesului de vindecare.

Diabetul: Sfecla roșie este unul dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienților cu diabet de tip I şi II. Având un gust dulce pronunțat, sfecla roșie conține fibre alimentare și compuși cu un efect uşor hipoglicemic, putând fi consumată şi de către diabetici. Are efecte diuretice şi previne complicațiile cardiovasculare ale diabetului.

Bolile renale, precum infecțiile și calculii renali: Se prepară un amestec din 100 ml suc de sfeclă roșie şi 400 ml suc de morcovi, care este un puternic diuretic. Acesta poate ajuta şi la eliminarea mai ușor a calculilor, având un efect relaxant asupra musculaturii netede.

Hepatită cronică: Sucul de sfeclă roșie protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea acestora și le stimulează să funcționeze normal. Sfecla roșie este un adevărat aliat al ficatului și previne totodată evoluția hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic. De asemenea, sfecla roșie poate face minuni şi în cazul în care aveți aşa zis "ficat gras", ca urmare a unei intoxicații sau a unei otrăviri.

Gastrită hiperacidă: Poate fi prevenită, iar durerile pot fi calmate prin ingerarea unui suc cu un gust extrem de plăcut, preparat din 100 ml suc de sfeclă roșie combinat cu 100 ml de suc cartof crud şi 500 ml suc de morcov.

Gută: Sfecla roşie este cunoscută pentru abilităţile curative, de aceea este recomandată pentru această boală.

Vene varicoase: Sfecla roșie este un remediu minunat împotriva varicelor, precum și pentru prevenirea acestora. Astfel, sfecla roșie este indicată a fi consumată de persoanele ce au predispoziție spre această boală, în mod preventiv.

În sarcină: Sfecla roșie este recomandată în sarcină, fiind chiar un aliment ideal pentru o bună dezvoltare a fetusului, deoarece este bogată în vitamine din complexul B (în special acidul folic), şi previne mutațiile pe care le-ar suferi copilul în faza intrauterină

Mușchiul inimii: Conţinutul crescut de potasiu din sfeclă roșie, ajută la întărirea muşchiului inimii.

 

©️ 2020 mirelamunteanu.ro • Reproducerea oricărui material scris sau ilustrativ din acest site este permisă doar cu specificarea sursei.

COPYRIGHT © 2020 WSDESIGN.RO. WEB SITE DESIGN