• Blog

Postul, izvor de sănătate

Săptămâna trecută am avut prima zi de post negru din acest an și la fel ca în anii precedenți, prilejul de a pune un început bun din punct de vedere spiritual.

 

post ok original 1024Ce poate fi mai frumos decât să începem anul prin bucuria acestor zile, cinstindu-le așa cum se cuvine spre folosul sănătății noastre trupești, sufletești și mentale.

Am întâlnit adesea oameni care nu au cunoaştere despre însemnătatea postului, considerându-l o practică dăunătoare nicidecum cel mai la îndemână “medicament”, fără costuri mari. Am auzit de nenumărate ori “nu pot”, “nu sunt pentru asta”, “dacă nu mănânc leșin”, “cum să trăiesc doar cu apă?”, “de unde îmi iau proteina?” şi lista continuă. De cele mai multe ori, este înţeleasă greşit ideea postului.

Consider că nu orice ne este benefic vine uşor de la sine, însă nici nu este imposibil de realizat. Să renunţăm la obiceiuri vechi, evident că nu este deloc simplu. Însă aşa cum la apariţia unor probleme grave de sănătate eşti nevoit să îţi schimbi total modul de viaţă, la fel de bine poţi pune un început bun din timp, pentru a le preveni. Întotdeauna am considerat că a preveni este mult mai simplu decât a repara şi de unde poţi începe cu prevenţia dacă nu din interiorul tău, din alegerile, acțiunile, comportamentele şi din gândurile tale de zi cu zi? 

Aşa cum mâncarea te îngraşă sau te slăbeşte, la fel de bine ea te vindecă sau te îmbolnăveşte prin echilibru sau prin exces. De multe ori o pauză alimentară, făcută corect şi nu prelungit, doar atât cât îţi permite condiţia organismului tău din punct de vedere medical, poate să îţi ofere miracole pentru întreaga ta fiinţă. Nici un plan alimentar, nici o dietă sau alte metode inventate între timp nu au rezultatele postului. Contrar aparenţelor şi a dezinformării, postul nu este  dăunător ci este o practică benefică, încă de la începuturile vieţii pe Pământ, având originea în rai prin interzicerea dată de Dumnezeu lui Adam şi Eva, de a mânca din pomul oprit. Conform Scripturii, înainte de a-şi începe activitatea, Mântuitorul Iisus Hristos s-a retras în pustie, unde a postit 40 de zile şi 40 de nopţi. Mântuitorul ne-a recomandat postul alături de rugăciune, drept mijlocul cel mai eficace de a rezolva orice problemă trupească și sufletească. Sfinţii Apostoli şi ucenicii lor au continuat practica postului după exemplul Mântuitorului, pregătindu-se totdeauna pentru misiuni importante prin post şi rugăciune.

Dacă ai îndrăzni să citeşti Sfânta Scriptură, cu o pregătire adecvată și sub îndrumarea unui Duhovnic, ori mărturiile Sfinţilor Părinţi sau alte cărţi ce conțin studiile oamenilor de ştiinţă, ai realiza cât de puține cunoști, câtă manipulare și chiar dezinformare există în ceea ce privește postul şi beneficiile lui pentru fiinţa umană.

Te îndemn să cauţi îndrumări corecte și informaţii reale, pentru a dobândi o cunoaștere constructivă și a deveni arhitectul bunăstării şi a sănătăţii tale în plan trupesc, sufletesc şi mental. Îndrăzneşte doar! Sunt aici pentru a te îndruma să înţelegi taina postului!

Atunci când vorbim despre post ne referim la o reţinere totală sau parţială de la anumite alimente şi băuturi, pentru un timp mai lung sau mai scurt. Dar postul trupesc este indicat să fie însoţit întotdeauna şi de post sufletesc, prin reţinerea de la gânduri negative, pofte, patimi şi fapte rele. De ce aşa? Suma gândurilor noastre poate fi pentru trupul şi sufletul nostru apă limpede de izvor sau apă otrăvitoare. Aşa cum acordăm o atenţie trupului şi sufletului nostru, la fel de bine este indicat să învățăm să acordăm o atenţie deosebită şi gândurilor noastre.

Există numeroase studii care au furnizat dovezi privind îmbătrânirea sănătoasă a creierului, atribuită restricției calorice și postului. De altfel după post, sângele conţine o cantitate mai mare de endorfine, ceea ce aduce un plus de atenţie și un sentiment de bună dispoziţie.

Cei sceptici în ceea ce priveşte beneficiile postului, pe lângă Sfânta Scriptură, pot descoperi în ştiinţă, numeroase studii care explică modul în care organismul se adaptează atunci când noi îl hrănim numai cu apă sau numai cu hrană de origine vegetală. Nu mă refer la pate vegetal, brânză vegetală sau alte alimente de genul acesta, care conţin amelioratori şi aditivi alimentari. Fac referire la fructe, legume şi cereale integrale, dacă se poate crescute în mod cât mai natural.

În ceea ce priveşte organismul nostru, pentru a-şi susţine metabolismul şi funcţiile, acesta are nevoie de glucide, proteine şi lipide.

Glucidele sunt hidrați de carbon ce o dată ajunși în organism se transformă în glucoză, esenţială pentru funcţionarea organismului nostru. Toate celulele au nevoie de glucoză pentru a funcţiona, iar corpul are o cantitate mică în rezervele sale. Glucidele reprezintă sursa principală de energie a organismului nostru. Glicogenul se epuizează în 24 de ore în timpul unui post.

Proteinele reprezintă lanțuri lungi de aminoacizi care formează esența vieții. Sunt molecule de dimensiuni mari, indispensabile funcționării celulelor, a țesuturilor şi organelor. Mușchii, pielea, oasele şi alte parți ale corpului uman, conțin cantități însemnate de proteine, incluzând enzime, hormoni şi anticorpi. Proteinele îndeplinesc şi funcții de neurotransmiţători. În caz de stres o parte din cantitatea de proteine este consumată pentru a produce glucoză. Mai sănătoase sunt proteinele vegetale deoarece formează mai puțini acizi decât cele din carne și nu provoacă pierderea de minerale.

Lipidele reprezintă cea mai concentrată sursă de energie. Ele sunt substanțe organice grase, constituite din acizi grași și glicerol. Lipidele au funcţia unei rezerve pentru organism din care acesta se poate servi în caz de nevoie. Faptul că se creează un stoc de lipide şi nu de glucide, se datorează glucozei care are nevoie de apă şi ocupă un spaţiu mai mare de stocare iar în producerea de energie este nevoie de o cantitate de două ori mai mare de glucide decât de lipide.

Prin urmare, în faza scurtă de post, organismul după ce îşi epuizează rezerva de glucoză (glicogen), fabrică repede o rezervă nouă folosindu-se parţial de proteinele muşchilor. În cazul unui post prelungit, după a 5-a zi, glucoza se va crea din cantitatea de lipide. Organul responsabil de acest proces este ficatul, prin degradarea acizilor graşi şi producerea de trei molecule înlocuitoare ale glucozei, ce poartă denumirea de “corpi cetonici.”

În acest mod organismul îşi economiseşte proteinele şi furnizează creierului o nouă substanță. Datorită degradării lipidelor în corpi cetonici, activitatea creierului şi a sistemului nervos este menţinută mai mult timp decât a altor organe. Există numeroase studii care au identificat cadavrele unor persoane moarte de foame cu organe atrofiate dar cu un creier intact.

Așadar, postul generează şi susţine procesul de vindecare. Atunci când produsele alimentare nu mai sunt prezente în stomac, organismul nu se mai concentrează asupra digestiei ci asupra altor funcții vitale, cum ar fi activitatea metabolică și sistemul imunitar.

Deşi perioadele de post au fost catalogate de mulţi nutriţionişti ca fiind nesănătoase, există studii care sugerează că postul impulsionează celulele stem să producă noi celule albe în sânge, care luptă cu infecţiile. Perioadele lungi de post forţează organismul să utilizeze resursele de glucoză şi de grăsimi şi descompune o parte semnificativă din numărul celulelor albe din sânge. Acest proces declanşează regenerarea, bazată pe celule stem, a unor celule noi ale sistemului imunitar.

Din punct de vedere terapeutic postind o zi pe săptămână îi oferim organismului un timp minim pentru regenerare şi purificare. Atunci când postim trei zile consecutive, putem regenera întregul sistem imunitar.

Pentru pacienţii de cancer care au un sistem imunitar deteriorat, oamenii de ştiinţă spun că postul este mai mult decât benefic, putând genera un nou sistem imunitar. Chimioterapia salvează vieţi, însă aceasta provoacă daune semnificative sistemului imunitar.

Intervenţiile în cazul bolilor grave trebuie să fie efectuate numai sub îndrumarea unui medic. Există în lume foarte mulţi pacienţi cu cancer care au combinat chimioterapia cu postul, mulţi dintre aceştia beneficiind şi de asistenţa oncologilor. Marea majoritate au raportat o stare foarte bună şi doar câţiva au prezentat reacţii adverse, cum ar fi leşinul sau o creştere temporară a markerilor hepatici. Studiile au demonstrat că o schimbare în nivelurile de glucoză datorate postului, poate fi benefică pentru eficacitatea chimioterapiei efectuate împotriva tumorilor.

Postul poate ajuta persoanele în vârstă, al căror sistem imunitar știm că devine mai puţin eficient pe măsură ce îmbătrânesc, îngreunând procesul de recuperare când trebuie să lupte cu bolile comune. Oamenii de ştiinţă au descoperit că postul prelungit reduce enzima PKA (proteină kinază A), care este asociată cu procesul de îmbătrânire şi cu un hormon ce creşte riscul de apariţie a cancerului şi a tumorilor.

Dacă vorbim despre problemele privind greutatea corporală, postul declanșează enzimele hepatice și distruge grăsimea și colesterolul în acizi biliari esențiali, care stimulează metabolismul.

Postul mai este benefic şi pentru sănătatea intestinelor noastre, în cazul artritei reumatoide sau în cazul epilepsiei, unde sunt studii care ne arată rezultate pozitive în ceea ce privește frecvența crizelor la acești pacienți.

Postul s-a dovedit a fi eficient şi în tratamentul pancreatitei. Pancreasul joacă un rol important în producerea sucurilor digestive și eliberarea hormonilor din organism, inclusiv insulina. Reglarea insulinei împiedică, de asemenea, diabetul de tip 2, deoarece nivelurile de glucoză sunt normalizate.

Postul are efecte favorabile şi în diabetul zaharat, ulcerul gastric și duodenal, forme de obezitate și celulită, boli alergice (astm, poliartrite) și ale sistemului nervos central, intoxicații alimentare și medicamentoase, gută.

În sănătatea inimii postul influențează reglarea glucozei, a sănătății cardiovasculare, scăderea tensiunii arteriale, trigliceridele, creșterea sensibilității la insulină și nivelurile de colesterol HDL (bun). Acest lucru a fost demonstrat prin diferite studii realizate în această privință.

Postul favorizează producerea de celule și țesuturi sănătoase în organism, ceea ce duce la o piele mai sănătoasă. De asemenea, ajută la producția de colagen și tratamentul acneei.

Posturile din timpul săptămânii, în zilele de miercuri şi vineri, însoţite de un post aspru în ziua de luni poate fi cel mai preţios dar pe care tu ţi-l poţi oferi ca prevenţie sau ca un prim pas în procesul tău de vindecare. Toate acestea, completate cu posturile de peste an, reprezintă o binecuvântare pentru întreaga ta fiinţă.

Unul dintre cei mai importanţi teologi ai Bisericii, Sfântul Vasile cel Mare, spune că „postul este strajă bună a sufletului, însoţitor de nădejde al trupului, armă pentru cei viteji, şcoală a nevoitorilor. El retează ispitele, îi înfierbântă către evlavie pe cei care se nevoiesc, fiind însoţitor al trezviei şi înfăptuitor al curăţiei”.

Postul are, deci, capacitatea de a stimula forțele curative ale organismului fiind un izvor de sănătate. Este o cale spirituală pe care fiecare trebuie să o manifeste în tăcere, cu modestie, simplitate, asumare, bucurie, conștientizare, pace, iubire și credință.

Persoanele care au probleme grave de sănătate trebuie să primească acordul medicului sau asistență medicală atunci când decid să postească.

Despre această temă sunt foarte multe de spus și dacă doreşti să îți fructifici cunoașterea te îndemn să îți depășești limitele, să îți dezvolți potențialul şi să cauţi îndrumarea corectă în această direcţie. Nu este uşor dar nici imposibil, dacă îţi doreşti cu adevărat. Liberul arbitru îți aparține! Alegerea despre cum vrei să trăiești și în ce fel vrei să trăiești îţi aparţine!

Sunt aici pentru a te sprijini! 

©️ 2020 mirelamunteanu.ro • Reproducerea oricărui material scris sau ilustrativ din acest site este permisă doar cu specificarea sursei.

COPYRIGHT © 2020 WSDESIGN.RO. WEB SITE DESIGN